Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Να σας πω τι διάβασα;

Κατά τις 20 Αυγούστου ήμουν στην Αθήνα, ακόμη σε άδεια, οπότε σκέφτηκα να εκμεταλλευθώ την ευκαιρία και να ξοδέψω τα ευρώ που μου έμειναν - αφού τελικά δεν έφυγα για διακοπές - σε πράγματα που να μου αρέσουν κι όχι μόνο σε ρούχα, παπούτσια, κλπ ως συνήθως (ντρέπομαι, αλλά ναι, είμαι shopaholic).
Μέσα σε άλλα λοιπόν που έκανα, εξόρμησα και στα βιβλιοπωλεία, όπου σε μία ημέρα έκανα τον ωραιότατο λογαριασμό των 284 ευρώ... Ο πατέρας μου ακόμη κλαίει την χαμένη μου προίκα :(((
Kαι όπως αποδείχθηκε, πολυ καλά έκανα. Πήγα πανευτυχής στο σπίτι μου, σέρνοντας το σάκο με τα καινούρια βιβλία που μύριζαν τόσο τόσο ωραία και στρώθηκα στη μελέτη.
Σήμερα θα σας μιλήσω για το βιβλίο που αγάπησα περισσότερο από όλα.
Ο τίτλος του είναι Rewind, ήδη ιντριγκαριστικός, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη και το καλύτερο; Συγγραφέας είναι μια 26 χρονη κοπέλα, όπως διάβασα στο σημείωμα, η Μαρία Ξυλούρη.
Τι να πρωτοπω για αυτό το βιβλίο; Δεν ξέρω πού να ξεκινήσω. Στην αρχή, με πήρε ο τρόπος γραφής του όχι από το χέρι, αλλά από τα μαλλιά. Κυριολεκτικά με άρπαξε. Με ανάγκασε να μπω με τη μία σε μια ατμόσφαιρα ... σκοτεινή, όχι ακριβώς, πιο πολύ είναι όπως το εξώφυλλο, ασπρόμαυρη. Και κάπου κάπου γκρίζα. Και ίσως λίγο φωτεινή όσο προχωρά η ιστορία. Ίσως εγώ να το κατάλαβα έτσι.
Αντί για άλλη περιγραφή, θα αντιγράψω από το οπισθόφυλλο "Τον λένε Πέτρο, αλλά κάποιοι τον φωνάζουν Μέι Ντέι, όνομα που του 'δωσε η μητριά του, πριν πέσει σ' έναν άγρυπνο ύπνο που κράτησε χρόνια. Η μητριά του Πέτρου είναι ζωντανή. Αλλά, κυρίως, είναι νεκρή. Κι ο Πέτρος πρέπει να το πει στον πατέρα του, γιατί αυτή η ιστορία έχει παρατραβήξει. Κι εξάλλου, η μητριά του δεν μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με τη μάνα του, μια γυναίκα που πνίγεται σ' αιώνιο ριπλέι, έτσι; Όμως, τι είναι τελικά σημαντικό; Και τι είναι όπως νομίζει ο Πέτρος ότι είναι;"
Αυτή είναι η βασική ιστορία που αφηγείται η συγγραφέας. Μάλλον, μόνο ένα κομμάτι της, σαν αφορμή να ξεδιπλωθούν μέσα στο βιβλίο κι άλλες, πολλές ιστορίες ανθρώπων σαν εσάς και σαν κι εμένα, που βρέθηκαν σε ιδιόρρυθμες περιστάσεις να αναζητούν το δρόμο τους. Περιττό να σας πω ότι αναγνώρισα τον εαυτό μου στις σελίδες του, όχι ίσως με συνηθισμένο κι αναμενόμενο τρόπο. Το βιβλίο το έχω ήδη διαβάσει επτά φορές και κάθε ανάγνωση μου αποκαλύπτει κάτι καινούριο για τον εαυτό μου και για τον κόσμο. Κι απορώ, τόσο μικρό κορίτσι, πού και πότε πρόλαβε να αποκτήσει τόση πείρα ζωής και σοφία, ώστε να περιγράφει τόσο αριστοτεχνικά ακραία περιστατικά και να πιάνει λεπτές εκφάνσεις τραυματισμένων ψυχών; Μένω να θαυμάζω, κι αν ποτέ τη γνωρίσω, αυτό θα της πω και θα της σφίξω το χέρι: Μπράβο σου κορίτσι μου.
Το καλύτερο είναι το τέλος. Το μόνο που θα σας πω είναι ότι έκλαιγα από συγκίνηση κι ανακούφιση όταν το διάβασα κι ακόμη κλαίω. Είναι ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια.
Εν κατακλείδι, ούτε μια στιγμή δεν έπληξα, ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκα "α, αυτό τώρα ήταν αναμενόμενο". Το ρούφηξα το βιβλίο, κι όμως ακόμη δεν το "έχω". Αυτό με "έχει" ακόμη.
Εγώ το προτείνω ανεπιφύλακτα και είμαι σίγουρη ότι έχει κάτι να πει στον καθένα μας.
Αυτά τα ολίγα. Θα συνεχίσουμε με πιο ανάλαφρες αναρτήσεις, νομίζω. Σας φιλώ και σας εύχομαι καλό απόγευμα!!!

22 σχόλια:

everything53 είπε...

Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον... Θα το έχω κατά νου, όταν τελειώσω αυτά που διαβάζω τώρα :)

Tzeve είπε...

προίκα 283 ευρώ...;;;;

και ποιόν θα βρεις να σε πάρει...θα μας πεις;;;;

Dorothy είπε...

Ένα έχω να δηλώσω: ούτε εγώ δεν έχω κάνει λογαριασμό 284 γιούρο μέσα σε μια μέρα! Να πώ και εις ανώτερα? :p

kopria είπε...

Εύγε! Δίνω και γω σε βιβλία τέτοια ποσά και δεν έχω μετανοιώσει ποτέ.

Ενδιαφέρον ακούγεται το Rewind και θα το έχω υπόψιν.

Και γω εδώ έμεινα και τελείωσα το 2ο μυθιστόρημά μου...
Μόλις θα έχω νέα από τον εκδοτικό στην Ελλάδα θα αναρτήσω πληροφορίες στο μπλόγκ.
Στον Άγγλο εκδότη άρεσε και θα προχωρήσει και αυτό σε μετάφραση.

DaisyCrazy είπε...

κοκκινοσκουφίτσα μου κι εγώ shopacholic είμαι αλλά στην εμμονή πάντα περιλαμβάνονται τα βιβλία :)

ένα καλό βιβλίο είναι ικανό να με κάνει να μείνω ξύπνια όλη νύχτα για να το τελειώσω.

θα το ψάξω αυτό που λες εδώ, όταν ξαναέρθω αθήνα γιατί εδώ πέρα από τον περιορισμένο αριθμό (bestseller ως επι τω πλείστο) που βρίσκεις έχουν και άκρως τσιμπιμένες τιμές, μερικές φορές και 10€ παραπάνω από τη τιμή λιανικής στην αθήνα!

Δημιουργία είπε...

Εσυ κοριτσι μου να κανεις παρεα με τη δικια μου, οπου παει βιβλια αγοραζει.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

KAΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.ΑΦΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΩ.ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ .

maria είπε...

ΚΑΛΆ λέει ο μπλόγκερ πιο πάνω, ποιός θα σε πάρει με 280 ευρώ προίκα?
ναι είναι πολλά για μια μέρα και μόνο βιβλία αλλά θα θελα να ξερα που στο καλό τα βάζεις.. η δική μου βιβλιοθήκη αναστενάζει.. μέχρι και πάνω απ τα τακτοποιημένα βιβλία βάζω κι άλλα.. χώρια τα περιοδικά..
τώρα στο Πειραιά που θα είμαι, θα φροντίσω ν αγοράσω μια βιβλιοθήκη. αλλά μετά ποιός τα κουβαλάει, με λες?
ωραίο το βιβλίο που αναλύεις. μ ενδιαφέρει θα έλεγα. είναι ο καιρός που προτιμώ τα ψιλοψυχολογικοαναλυτικά.. διάβασα το "τι θα γίνω αν δεν μεγαλώσω" κ μπορώ να πω πως αξίζει. γελάς, κλαίς, τσιρίζεις, πονάς, θυμώνεις, συγκινείσαι.. όλα αυτά από ένα βιβλίο. κ δεν είναι και κανένας "τόμος"..
πολλά φιλάκια.. τρίτη κατεβαίνω μόνιμα..

next_day είπε...

Κι εγώ χθές χάλασα 250 σε βιβλία..
Κρίμα που δεν είναι μέσα στις επιλογές μου αυτό που προτείνεις και που το είδα αφού εχω ήδη πάρει τα βιβλία.

Στην επόμενη παραγγελία όμως θα είναι σίγουρα μέσα!!

Σε φιλώ!
Την καλημέρα μου!

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Γεια σας! Καταρχήν να πω σε όλους πόσο με συγκινεί το ενδιαφέρον σας για την προίκα μου :)))

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

everything, καλωσήρθες! πώς πέρασες; ναι, αξίζει τον κόπο το βιβλίο. Εσύ τι διαβάζεις τώρα;

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Λασπολόγε: Εσύ πόσα έδωσες στην Κατερίνα για να σε πάρει;;;;;;

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Dorothy,είχα πολύ καιρό να αγοράσω καινούριο "υλικό" και ξεσάλωσα λίγο είναι αλήθεια :(((
Ευχαριστώ και στα δικά σου :))))

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Polykarpe, welcome back! Τι θέμα έχουν τα βιβλία σου;

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Dorothea, είναι αλήθεια ότι ένα από τα καλά της Αθήνας είναι ότι βρίσκεις αυτό που θέλεις 9 στις 10 φορές κι αυτό περιλαμβάνει και βιβλία. Έλα λοιπόν με το καλό, να γνωριστούμε κιόλας. Καληνύχτα!

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Δημιουργία μου, χαχαχα! Αν δεν ταιριάζαμε, δεν θα συμπεθεριάζαμε!

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

JK, ευχαριστώ πολύ, ιδίως γιατί με το σχόλιό σου ο αγώνας τώρα δικαιώνεται... Να το πάρεις το βιβλίο, αξίζει τον κόπο!

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Maria, i know. Άντε να έρθεις, σε περιμένω. Μη νομίζεις, τα βιβλία πια τα βάζω παντού: δίπλα στο κρεβάτι, πάνω στον καναπέ, μέσα σε κούτες, όπου μπορείς να φανταστείς. Το αγόρασα το βιβλίο που διάβασες και λέω να το ξεκινήσω. Τόσο καλό ε;

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

next_day, βλέπω ότι δεν είμαι η μόνη τελικά... Καλώς ξανάρθες καλό μου, θα τα λέμε πιο συχνά από εδώ και πέρα... Φιλιά πολλά

ΖΕΡΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

Την επόμενη φορά που θα πάω σε βιβλιοπωλείο θα κοιτάξω να το βρω και να το πάρω.... Ξέρεις, η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο.... όταν η ζωή αποφασίσει να σε ρίξει στα βαθειά... τότε ή μαθαίνεις να κολυμπάς ... ή πνίγεσαι......

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

stavroula μου, φαντάζομαι ότι έτσι ακριβώς είναι και για την κοπέλα που το έγραψε. Θέλεις να μου στείλεις ένα e-mail να τα πούμε λίγο;;;

everything53 είπε...

Πολύ ωραία πέρασα! :)
Τώρα διαβάζω "Το ημερολόγιο ενός μάγου" του Κοέλο. Μετά έχω κι άλλα που περιμένουν χάδι μου εεε ανάγνωση δηλαδή, και ακόμα πιο μετά θα διαβάσω και αυτό που προτείνεις! Όρεξη να 'χουμε για διάβασμα :Ρ