Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

PMS (Ρre - Menstrual Syndrom)

Τελικά, έχω πλάκα εγώ. Ή που ανεβάζω ανάρτηση μια φορά την εβδομάδα ή που θα τις κοπανάω δέκα δέκα την ημέρα. Ναι, αλλά τι να κάνω τώρα που η επικαιρότητα τρέχει κι έχω θέμα;
Λοιπόν, παρατηρώντας το σώμα μου να πρήζεται (κι άλλο) τις τελευταίες δύο ημέρες, τη διάθεσή μου να ανεβοκατεβαίνει υστερικά και κυρίως ότι ακύρωσα το ραντεβού που είχα σήμερα για βαφή ενώ η ρίζα έχει φτάσει μέχρι το αφτί, και βάζοντας κάτω τις ημερομηνίες, διαπίστωσα ότι ακόμη μια φορά περιμένω (αγωνία, αγωνία) ναι, περιμένω περίοδο! Ξέρετε, εκείνο το φοβερό, τρομερό, μοναδικό πράγμα που είναι αποκλειστικό "προνόμιο" εμάς των γυναικώνε κλπ κλπ. Να μη σας τα λέω, θα τα ξέρετε όλες οι φίλες του μπλογκ, αλλά και οι άντρες φίλοι όλο και κάποια ιδέα θα έχετε για το φαινόμενο από τις γυναίκες, τις συντρόφους και τις φιλενάδες σας για τις "δύσκολες μέρες του μήνα". Εκείνες τις ωραίες ημέρες που η διάθεση πιάνει πάτωμα, τα νεύρα ταβάνι και όλα τα υπόλοιπα αποσυντονίζονται τελείως. Α, να μην ξεχάσω και τον πόνο και την ενόχληση.
Μετά σκέφτηκα, τι καλά που θα ήταν αν ήξεραν οι άλλοι πώς να μου συμπεριφερθούν σε τέτοια περίπτωση, ώστε να μην οξύνουν την κακή μου ψυχολογικη κατάσταση (κοινώς, να μην φτάνουν τα νεύρα στο ταβάνι εκείνες τις ημέρες) και να λειτουργούμε όλοι καλύτερα και πιο δημιουργικά.
Έβγαλα λοιπόν έναν δεκάλογο με τα faux pas της περιόδου, κάτι σαν μάνιουαλ. Χρήσιμο για τους άντρες (σε αυτούς άλλωστε απευθύνεται κυρίως), δείγμα συμπαράστασης προς τις γυναίκες που ίσως αναγνωρίσουν κάτι από τον εαυτό τους στις παρακάτω οδηγίες. Οπωσδήποτε κάτι για να γελάσουμε λίγο. Αρχίζουμε;
1. Ποτέ δεν λέμε σε μια γυναίκα που έχει περίοδο "Πω πω, κάνεις τρομερή κατακράτηση ε; Δείχνεις τουλάχιστον 3 κιλά βαρύτερη"
2. Ποτέ δεν κοροϊδεύουμε μια γυναίκα για την κατάσταση της επιδερμίδας της όταν έχει περίοδο. Κατά την διάρκειά της τείνουμε αρκετές από εμάς να εμφανίζουμε σπυράκια, κοκκινίλες, να ανοίγουν οι πόροι του δέρματος κλπ, πράγματα που μας εκνευρίζουν από μόνα τους. Η φράση "Τι οροσειρές είναι αυτές στα μούτρα σου;" κάνουν την κατάσταση τραγικά χειρότερη.
3. Ειδικά για εργοδότες: Ποτέ δεν φορτώνουμε με υπερβολική δουλειά την γυναίκα εργαζόμενη τις ημέρες της περιόδου της. Όχι γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, τι λες καλέ, μια χαρά μπορεί και παραμπορεί, αλλά ρε αδελφέ, πονάει, νιώθει σαν γουρούνι, έχει πονοκεφάλους, να της πετάς και τα deadlines στη μάπα, το καταλαβαίνεις πως είναι καταστροφή waiting to happen!
4. Ποτέ δεν θυμίζουμε σε μια γυναίκα που έχει περίοδο ότι κάποια στιγμή θα της σταματήσει και θα ησυχάσει. Η εμμηνόπαυση είναι μεγαλύτερος εφιάλτης από την εμμηνόρροια.
5. Ποτέ δεν μαλώνουμε με γυναίκα που έχει περίοδο. Δεν υπάρχει διαφυγή. Τα στοιχήματα δίνουν απόδοση 1 προς 1,5 υπέρ της.
6. Ποτέ δεν ρωτάμε μια γυναίκα που έχει περίοδο "Καλά πώς κάνεις έτσι σήμερα; Περίοδο έχεις πάλι;". Αυτή η ερώτηση κρύβει μεγάλη αναισθησία στις ντελικάτες μας ανάγκες και μας αποδεικνύει ότι δεν καταλαβαίνετε την πολυπλοκότητα του ζητήματος, άρα δεν το σέβεστε αρκετά, άρα σε τελική ανάλυση δεν μας σέβεστε (αυτό το 6ο ειδικά για τους άντρες)
7. Ποτέ δεν λέμε σε γυναίκα που έχει περίοδο "Ναι, και η φίλη μου η Κούλα/η προϊσταμένη μου στο γραφείο/η αξιωματικός στο στρατό/η αδελφή μου έχει περίοδο, αλλά δεν κάνει σαν εσένα ούτε γίνεται σαν αγελάδα". Δοκιμάστε το και θα δείτε το γιατί.
8. Ποτέ δεν προτείνουμε σε γυναίκα που περιμένει ή έχει περίοδο να πάμε σε δακρύβρεχτη ή δρακουλιάρικη ταινία στο σινεμά. Οι κρουνοί άμα ανοίξουν δεν κλείνουν ξανά.
9. Ποτέ δεν βρίζουμε γυναίκα οδηγό στο δρόμο. Ποτέ. Υπάρχει πιθανότητα να έχει περίοδο εκείνη την ημέρα και για ένα μικρό στραβοπαρκάρισμα ή μια παραβίαση του στοπ δεν αξίζει να ρισκάρετε την σωματική σας ακεραιότητα.
10. Τέλος, ποτέ μα ποτέ δεν ξεχνάμε να υπενθυμίζουμε με λόγια και με πράξεις στη γυναίκα που περιμένει περίοδο ότι είναι κουκλίτσα, μια θεά, ότι όχι, η διάθεσή της δεν έχει πέσει, είναι πάντα ίδια, μέσα στην καλή χαρά, ότι δεν της φαίνεται καθόλου, μα πώς τα καταφέρνει και είναι τόσο φρέσκια και δροσερή. Και πολλά άλλα προς την ίδια κατεύθυνση.
Το πιάσατε νομίζω το νόημα. Ωραία. Πάω κι εγώ να συνεχίσω τη μίρλα και τη γκρίνια μου ανενόχλητη. Φιλιά πολλά!!!

18 σχόλια:

ΖΕΡΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

Ευτυχώς που ο συμβίος μου με καταλαβαίνει έγκαιρα και εξαφανίζεται...... αν τον πιάσουν τα σκάγια, κάηκε και έτσι ζει εκείνες τις μέρες διακριτικά κάπου εκεί γύρω...τι τραβάει αυτός ο άνθρωπος μαζί μου.....

IZA είπε...

ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ μου τι χρήσιμη ανάρτηση! Αύριο θα βάλω και τον άντρα να τη διαβάσει για να δει ότι δεν είμαι η μοναδική που εκείνες τις μέρες τα νεύρα μου χτυπάνε κόκκινο. Καληνύχτα σου.

πουαντερι είπε...

Εμενα μου τα λες; που εχω μαρτυρήσει ολη την εβδομαδα; και εχω και τον γιο μου που μου λεει συνεχεια: σιγα μωρε και τι εγινε; και εγω εχω πολυ διαβασμα αλλά δεν ειμαι ετσι;

Eleni Dafnidi είπε...

Και η Ψυχολογια στα Τάρταρα.
Για όσους του αντιθετου δεν κατάλαβαν, είναι σα να έχασε η ομάδα τους το πρωτάθλημα, να στούκαραν το αμάξι σε βελανιδιά και ο κολλητός να τους έφαγε την γκόμενα. (ΚΑΙ τα 3 μαζί ΚΑΙ με αυτή τη σειρά.)

kopria είπε...

:-X

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Σταυρούλα, "έτσι ζει εκείνες τις μέρες διακριτικά κάπου εκεί γύρω". Xαχαχαχα!!! Αχ να είσαι καλά, γέλασα πολύ!!! Κι αφού τα έχεις καταφέρει να τον εκπαιδεύσεις τόσο καλά, μπράβο σου. Τι τον λυπάσαι καλέ, για λόγους αυτοπροστασίας το κάνει! Πολλά φιλιά, καλό Σ/Κ!

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

ΙΖΑ μου, χαίρομαι που τη βρήκες χρήσιμη την ανάρτηση. Περιμένω τώρα να δω σχόλιο από τον άντρα σου ;)))) Kαλό Σαββατοκύριακο!!!
(Θα μας περάσουν για μουρλές οι άντρες μου φαίνεται!!!)

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Πουαντερί μου, συγνώμη, συγκρίνεται δηλαδή το διάβασμα με αυτό που τραβάμε ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ;;; Συγκρίνεται;;; ΟΧΙ, δεν συγκρίνεται!!! Καλό κουράγιο, πατριώτισσα! Θα περάσει!!!

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Eleni, ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ. Καλό Σαββατοκύριακο ωραία μου!

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Polykarpe, χαχαχα, μη φοβάσαι καλέ, για να σε βοηθήσω το έγραψα. Δεν είμαστε σκύλες της Κολάσεως, γυναίκες σε ευαίσθητες στιγμές είμαστε και σας δείχνουμε τι να αποφεύγετε. Πολλά φιλιά. Καλό Σ/Κ!!!

Μάτα είπε...

Βαράω μπιέλα λέμε αυτές τις μέρες! Και οι υπόλοιποι της οικογένειας βαράνε μπιέλα όταν μάνα ΚΑΙ κόρη έχουν μαζί περίοδο!
Θάθελα να γινόταν και όλοι οι άντρες έστω και για μιά φορά στην ζωή τους να είχαν περίοδο,έτσι για να μην λένε χοντρά λόγια...

Φιλιά

Dorothy είπε...

Να τυπώσουμε flyers και να τα μοιράσουμε σε όλα τα αρσενικά (ανεξαρτήτου ηλικίας) προτείνω εγώ. Μια χαρά τα λές (γράφεις)!

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Μάτα μου, καλή εβδομάδα. Πού να δεις τον πατέρα μου, όταν οι δύο του κορούλες έχουν περίοδο ΜΑΖΙ (κι αυτό μας συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια). Την κάνει ο άνθρωπος με ελαφρά μην του έρθει καμία ξώφαλτση και πάει σαν το σκυλί στ' αμπέλι :))))))))
Έλα μωρέ, τραβάνε τα ζόρια τους και οι άντρες, π.χ. αυτό με το μέγεθος του επίμαχου και γενικά τη φροντίδα της περιοχής ("μα ήταν πιο μεγάλο, πώς μάζεψε έτσι;;;"):)))))))))))))))))))
Φιλιά!!!

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Dorothy, ευχαριστώ!!! Θα αναλάβεις βέβαια την σύνταξη και την προώθηση, έτσι δεν είναι; Άλλωστε εσύ είσαι ο ειδικός!!! Πολλά πολλά φιλιά!!!

Ανώνυμος είπε...

μαρή , το καλαθάκι της κκνοσκφτσς, εισαι κι εγω σε ψάχνω στο καλάθι της κκνσκφτσς??
για ποιον τα γράφεις καλέ αυτά>???
Οι αντρες ξέρουν πολύ καλά τι να κάνουν!! εξαφανίζονται, η γίνονται αόρατοι!!
Και για να φανταστείς ποσο μας γουστάρουν κατά βάθος υστερικές, μόλις μεγαλώσουμε και ειναι να μας κοπει η περίοδος, μας παρατάνε και βρίσκουν μια μικρότερη , που θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια περιόδου!!!
τι νομίζεις??
και φυσικά δεν μιλάω εξ ονόματός μου τώρα.
απλά ειπα να βάλω μια ακόμη παράμετρο στο θέμα, "φύγε συ , ελα σύ".
Παίζει τέτοιο σκηνικό στο ελλάδα.
dirtyoldwoman

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

dirtyoldwoman, καλωσήρθες! Δεν έχεις ακούσει που λένε "όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι"; Άρα λοιπόν, καλαθάκι.
Η συμβολή σου ήταν καταλυτική. Και λίγο καταθλιπτική. Αλλά δυστυχώς και πολύ ρεαλιστική.
Ναι τα γομάρια, τις περισσότερες φορές την κάνουν με ελαφρά. Και μετά μας μένουν δύο πόνοι:ο σωματικός της περιόδου και ο ψυχικός.... Πολλά φιλιά!

DaisyCrazy είπε...

χαχαχαχα φοβερό ποστ. έτσι για να μαθαινουν οι αντρες και για να συμφωνουμε εμεις. παιδια ακουστε την την κοκκινοσκουφιτσα μας ξερει πολυ καλα τη γραφει!
προσωπικα παραδεχομαι οτι εχω περισσοτερα νευρα και μαυρες μια βδομαδα πριν, κατα τη διαρκεια και μια εβδομαδα μετα! χμ... μενει και μια βδομαδα του μηνα με λιγοτερη στριμμαρα... χμ... :)))

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Καλά, συγνώμη, τι έχω πάθει και μου ξεφεύγουν σχόλια τώρα τελευταία; Dorothea,τώρα μόλις είδα την απάντησή σου και συμφωνώ απόλυτα: κι εγώ μια βδομάδα το μήνα νιώθω πιο καλά, μη νομίζεις. Τις άλλες τρεις, αστα να πάνε!