Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Γιατρέ μου, μήπως έχω κολλήσει ευτυχία;;;

Πριν από λίγο, χαζεύοντας ένα εβδομαδιαίο περιοδικό, έπεσα πάνω σε μια συνέντευξη του Dr. Νικόλαου Χριστάκη, καθηγητή Κοινωνιολογίας του Harvard, o οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα "τον περασμένο Μάιο είδε το όνομά του ανάμεσα στις 100 προσωπικότητες του περιοδικού Time με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2009 - ύψιστη τιμή για έναν άνθρωπο που έχει περάσει περίπου τριάντα χρόνια μέσα σε εργαστήρια μελετώντας την ανθρώπινη συμπεριφορά. Ο Dr. Χριστάκης επελέγη από το περιοδικό, διότι απέδειξε ότι "η ευτυχία είναι σαν τη γρίπη, μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο", κάτι που ισχύει και για την παχυσαρκία, το κάπνισμα, το αλκοόλ, ενώ αναζητείται αν μπορεί να επιδράσει και στην πολιτική ιδεολογία".
Όπως δηλώνει ακολούθως στην ίδια συνέντευξη ο Dr. Χριστάκης σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου "Αν ο φίλος σου είναι ευτυχισμένος ή παχύσαρκος ή καπνιστής, τότε μέσα από το κοινωνικό δίκτυο και σε τρεις βαθμούς επιρροής υπάρχει επίδραση. Και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: Η έρευνα κράτησε τριάντα χρόνια σε δείγμα που άγγιξε τους 12.000 και για τους παχύσαρκους η επίδραση αγγίζει το 57% (για τους καρδιακούς φίλους φτάνει το 171%). Η ευτυχία μπορεί να μεταδοθεί σε ποσοστό περίπου 10%, ενώ το κάπνισμα κόβεται σε ποσοστό 32% ανάμεσα σε φίλους και 67% ανάμεσα στα ζευγάρια".
Εγώ εντυπωσιάστηκα. Και κρατάω ότι η δική μου ευτυχία μπορεί να επηρεάσει θετικά τουλάχιστον έναν συνάνθρωπό μου. Ή μάλλον καλύτερα ότι η ευτυχία μπορεί, έστω και σε ποσοστό 10%, να γίνει ένα υπέροχο ντόμινο. Α, και ότι για τα περιττά μου κιλά φταίει η κολλητή μου :PPPP
Tα υπόλοιπα συμπεράσματα δικά σας. Καλό σας Σαββατοκύριακο γλυκά μου! Και για όσους φύγετε διακοπές, την κατάρα μου να' χετε (όχι, όχι, πλάκα κάνω) και να περάσετε φανταστικά, οργιαστικά, καταπληκτικά και ανεπανάληπτα! Φιλιά πολλά!

(Για να μην ξεχνιόμαστε, η συνέντευξη που αναφέρω καθώς και τα κομμάτια σε εισαγωγικά που αντιγράφω με italics, προέρχονται από το περιοδικό Down Town, τεύχος 714, 23-29 Ιουλίου 2009, σελ. 42-44. Ο δημοσιογράφος που πήρε την συνέντευξη είναι ο Νικόδημος Λιανός).

13 σχόλια:

Μάγισσα Κίρκη είπε...

Έχω απλώσει γύρω μου την γκαντεμιά...το λέει κι ο Dr. Χριστάκης!

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Xαχαχαχα!!! Από πού το έβγαλες το συμπέρασμα Κίρκη μου;;;

kakos lykos είπε...

Θα συμφωνήσω ότι αν μας περιβάλουν ευχάριστα πρόσωπα είναι μεταδοτικό, είναι θετική ενέργεια που μας κάνει και μα να αισθανόμαστε καλά, αντίστοιχα αν μας περιβάλουν κατσούφηδες ή μίζεροι επηρεάζεται αρνητικά η ψυχοσύνθεσή μας, τώρα για τα περιττά κιλά δεν φταίνε οι άλλοι αλλά εμείς που δεν ξέρουμε τι θα πει όχι ευχαριστώ δεν θέλω.:P

maria είπε...

ναι ναι ναι συμφωνω. αν ο άλλος είναι μίζερος, μιζεριάζεις και συ. τι κακό πράγμα η μιζέρια. αλλά όταν είσαι χαρούμενος, δε το συζητώ! όσο για τη παχυσαρκία, είναι γεγονός. αντί να χάσω κιλά με τον άκη, έβαλα.. αίσχος..
φιλιά πολλά!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Απλά πιστεύω οτι οταν έχεις γύρω σου αισιόδοξους και χαμογελαστούς ανθρώπους σιάζει και η δική σου διάθεση και παίρνεις θετική ενέργεια απο την αύρα τους. Όσο για τη γνώμη των " ειδικών" ..δεν τη πιστεύω ..έχω ακούσει αρλούμπες να λένε.

DaisyCrazy είπε...

Αμαν αυτος ο ρατσισμος των ερευνητων. εχει καταντησει αηδια. Αν δηλαδη αφαιρουσες τη λεξη καπνιστης ή παχυσαρκος και έβαζες τη λεξη μαυρος ή εβραιος ολοι θα ελεγαν οτι προκειται για απροκαλυπτο ρατσισμο και επιθεση. Αλλα επειδη επιτιθεται στους καπνιστες - που όλοι τους εχουν πιασει απο το χερι με το ζορι να το κοψουν χωρις να σκεφτουν για ελευθερια επιλογης ή οτιδήποτε άλλο, στους παχυσαρκους που ντρεπονται και δε μιλανε και στους καταθληπτικούς που είναι στο κόσμο τους και έχουν τα δικα τους προβλήματα ολα ειναι καλα.

Δηλαδη τι μας λεει η ερευνα να κανουμε παρεα μονο με αδυνατα ατομα που δεν καπνιζουν και ειναι χαζοχαρουμενα;

Δε λέω είναι θετικό να είμαστε χαρούμενοι, αισιοδοξοι κτλ αλλα ολα τα συναισθηματα ειναι μες τη ζωη απαραιτητα, να τα ζουμε, να τα αντιμετωπιζουμε και να τα αισθανομαστε.

Όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί και γι’αυτο σημαντικοί. Πότε επιτελους θα υπαρξει αποδοχη στη διαφορετικοτητα και στον αλλο; Πότε; Δυστυχώς μάλλον ποτέ.

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Κake lyke μου, σε ποιον να το πω το ευχαριστώ, δεν θέλω; Αφού μόνη μου τις κάνω τις γουρουνιές :(((!!!

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Κake lyke μου, σε ποιον να το πω το ευχαριστώ, δεν θέλω; Αφού μόνη μου τις κάνω τις γουρουνιές :(((!!!

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Ορίστε, η Maria μας δίνει εδώ μια επιπλέον πτυχή του προβλήματος: πόσο την επηρέασε στο βάρος η σχέση με τον Θεολόγη. Τώρα αμέσως πάω να τον ενημερώσω στη Φατσόβιβλο :PPPP. Φιλιά πολλά όμορφη!!!

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Aχτίδα μου, δεν έχεις άδικο, ξέρεις πόσες φορές ακούω για ιατρικές έρευνες και μελέτες που τα συμπεράσματά τους αναιρούν η μία την άλλη; Απλώς μου έκανε εντύπωση η συγκεκριμένη συνέντευξη, επειδή όντως αυτό που λέμε όλοι εδώ είναι ότι η χαρά είναι μεταδοτική και πρώτη φορά είδα αυτό να υποστηρίζεται από κοινωνιολόγο. Φιλιά!

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Dorothea, πρώτα από όλα σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου, γιατί με έκανε να ξαναδιαβάσω τη συνέντευξη από διαφορετικό πρίσμα. Εγώ δεν το είχα δει έτσι, όταν το διάβασα πρώτη φορά εστίασα σε αυτό που γράφω, ότι η ευτυχία αποδεικνύεται να είναι μεταδοτική. Όμως αυτά που λες εσύ έχουν βάση και σκέφτομαι να κάνουμε μια χωριστή ανάρτηση για να το ψάξουμε καλύτερα. Πραγματικά, δεν καπνίζω εγώ, αλλά δεν έχω θέματα του στυλ "καπνιστής; Ας τον κάψουμε στην πλατεία του χωριού". Επίσης τυγχάνω παχύσαρκη, και κατά καιρούς ευτυχισμένη. Τι να πω, εύχομαι να μην επηρεάζω κανέναν ως προς τα κιλά :((( αλλά μόνον προς την καλή διάθεση :))))

DaisyCrazy είπε...

καλή μου χαίρομαι που κατάλαβες τη διαθεση με την οποια έγραψα το σχόλιο χθες. και δεν γεννήθηκε από σενα που είσαι πολυ θετικό πλασμα (και φαίνεται) αυτο που εγραψα οσο απο αυτες τις ερευνες που τις εχω ακουσει να ανακοινωνονται συνεχεια απο τον τυπο και την τηλεοραση και ειλικρινα τις εχω βαρεθει.
ναι δικιο εχεις ειναι θεμα ξεχωριστου ποστ ισως :)

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Dorothea Μου, δεν υπήρχε περιθώριο παρεξήγησης για τις προθέσεις σου, ίσα ίσα που μου έκανες καλό, μου άνοιξες τα μάτια και σε μια άλλη πλευρά. Για τις έρευνες το ξαναείπα πριν, δεν έχεις άδικο, πότε λένε έτσι και πότε αλλιώς. Δεν ξέρω αν είμαι πολύ θετικό πλάσμα, πολλές φορές καταποντίζομαι, απλώς προσπαθώ να μη μεταφέρω συνέχεια στους άλλους την αρνητικότητά μου. Ευχαριστώ αν όντως φαίνεται ότι είμαι θετική, όπως λες.
Σίγουρα χρειάζεται ποστ επί του θέματος. Σκέψου, θα σκεφτώ και τα ξαναλέμε. Φιλιά όμορφη κυρία μου!